SPF

Типът кожа се определя от количеството себум (естествено масло), което кожата произвежда. То се променя през годините в зависимост от генетиката, диетата, климатичните условия, стреса, излагането на UV лъчи, естествения процес на стареене и накрая от решенията, които сте взимали през живота си относно защитата на кожата. Американската академия по дерматология (AAD) разграничава нормална, суха, мазна, смесена и чувствителна кожа, всяка със свои собствени свойства и нужди. Разпознаването на вашия тип кожа ще ви улесни при вземането на правилните решения за балансиран, младежки и здравословен тен в дългосрочен план.


Важно е да знаете, че типовете кожа могат да се променят през годините и че кожата на всеки е уникална по много начини, поради което няма универсален подход за грижа. По-долу сме подготвили някои основни бележки, които да ви помогнат да определите дали имате предимно нормална, суха, смесена или чувствителна кожа. В зависимост от вида ще намерите и съвети за идеални продукти и препоръки за оптимален ритуал за грижа.


ОСНОВНИ ТИПОВЕ КОЖА

Нормална кожа

Нормалната кожа е балансирана – нито прекалено мазна, нито прекалено суха, с фини пори и добра циркулация, изглежда чиста и гладка на допир. Този тип кожа е по-малко чувствителна или по-малко податлива на несъвършенства и се характеризира с равномерно овлажняване и секреция на себум, което прави цялостния тен да изглежда здрав. Въпреки че нормалната кожа няма изразени проблеми, тя все пак се нуждае от подходяща грижа. Нашите продукти ще я поддържат хидратирана и ще поддържат защитната ѝ бариера.


Суха кожа

Сухата кожа обикновено се определя от по-ниската секреция на естествени масла и намалената влажност. Кожата изглежда матова, може да стане груба или напукана, а в някои случаи може дори да се лющи. Усеща се опъната, по-малко еластична, видимо дехидратирана и склонна към фини линии и бръчки. Липсата на правилна грижа може да доведе до сърбеж, дразнене и зачервяване.


Грижата за сухата кожа трябва да включва нежни, успокояващи и хидратиращи съставки като серамиди, които спомагат за запазването на защитната ѝ бариера. За хора със суха кожа се препоръчва да избягват твърде дългите душове при високи температури, редовна хидратация няколко пъти на ден и избор на продукти за грижа без аромати, алкохол и продукти, които не запушват порите.


Мазна кожа

Мазната кожа се характеризира с прекомерна секреция на себум, особено в Т-зоната (чело, нос, брадичка). Мастните жлези произвеждат твърде много мазнина, така че кожата става видимо пореста, има силен блясък и оставя мазна следа при допир. Хората с мазна кожа са по-склонни към разширени пори и други несъвършенства като раздразнения, петна, зачервяване и акне.


Излишъкът от естествени масла не означава, че мазната кожа не се нуждае от хидратация. Както при другите типове, правилната грижа за мазната кожа се свежда до избор на продукти, които я подхранват и хидратират, без да запушват порите и да стимулират появата на акне. Идеалният ритуал за мазна кожа трябва да разчита на нежен, пенлив гел или пяна, която премахва мръсотията, излишната мазнина и други замърсявания. За да осигурите на кожата правилна хидратация, грижата трябва да включва и лек хидратант без масло, който не запушва порите.


Смесена кожа

Смесената кожа е комбинация от поне два типа кожа, най-често мазна в Т-зоната, и суха или нормална по бузите. Характеризира се с факта, че кожата е блестяща и мека, не прекалено чувствителна, смесената кожа е изключително податлива на сезонни промени, стрес и хормонални колебания. Различните нужди на отделните части на лицето, т.е. целенасоченото и адаптивно лечение, склонно към промени, я правят малко по-предизвикателен тип.


Именно поради многобройните комбинации, които зависят от няколко фактора, ефективното почистване и хидратацията са ключовите фактори за подходяща грижа. За да създадете балансирана програма, която отговаря на уникалните нужди на кожата ви, не забравяйте да се консултирате с нашето ръководство за смесена грижа за кожата.


Чувствителна кожа

Въпреки че често се счита за отделен тип кожа, чувствителната кожа всъщност може да бъде суха, мазна, и нормална. Независимо от конкретния тип, чувствителната кожа е тази, която реагира бурно на различни обстоятелства и е склонна към зачервяване, парене, сърбеж или сухота. Причините за тези реакции са различни и могат да зависят от вътрешни или външни фактори (напр. околна среда, стрес, време, дразнители в препаратите, UV лъчи или сух въздух). Ето защо изисква малко по-сложен процес на намиране на подходяща програма за грижа.


Ако кожата ви е чувствителна, можете постепенно да определите кои съставки предизвикват чувствителност и да се придържате към продукти с благоприятен ефект, които успокояват и укрепват защитните слоеве. Можете също така да промените средата си, за да намалите излагането на дразнители.


КОЖА И СТАРЕЕНЕ

С течение на времето кожата претърпява сложни промени и естествено губи съставките, ключови за поддържане на еластичността и влажността, което води до видими признаци на стареене. Тези процеси могат да бъдат допълнително ускорени от външни фактори, поради което кожата в по-напреднала възраст се нуждае от специална грижа, която да повлияе на намаляването на разпознаваемите явления като матова кожа, фини линии, бръчки, неравномерен тен или сухота. От хидратиращи кремове до серуми, първата стъпка в правилната грижа е внимателният подбор на многофункционални продукти, които поддържат кожата сияйна и млада.


CeraVe, в сътрудничество с дерматолози, разработи специална линия продукти за грижа против стареене с множество полезни ефекти. Нашите нежни, но ефективни продукти са без аромати и използват съставки като ретинол (за стимулиране на естествения процес на ексфолиране), хиалуронова киселина (за повишена хидратация), ниацинамид (за успокояващ ефект) и серамиди (за задържане на влагата и възстановяване на защитната бариера). Чрез внимателно коригиране на ритуала си за грижа за кожата, можете да ѝ позволите да остане жизнена, хидратирана и по-устойчива на естествените промени.


Как стареенето засяга различните типове кожа

Процесът на стареене естествено засяга всички органи, но върху кожата трансформациите от този тип са може би най-забележими, тъй като те се отразяват на нейната стегнатост, функционалност и устойчивост. Задълбоченото разбиране на ефекта на стареенето върху различните типове кожа е от ключово значение за разработването на подходящ режим за грижа. Тъй като всеки тип изисква все по-персонализирани стратегии за грижа с течение на времето, CeraVe разработи разнообразна, но ефективна гама от продукти, които да отговарят на нуждите на вашата кожа.


Нормална кожа

Нивата на колаген и еластин постепенно намаляват със стареенето на нормалната кожа, което води до по-изразени фини линии с течение на времето и има лека загуба на еластичност. Ритуалът за грижа трябва да се състои главно от поддържане на баланс, като същевременно подпомага производството на колаген и хидратацията.


Суха кожа

В по-зряла възраст сухотата на кожата се увеличава допълнително, което води до увеличаване на фините линии, бръчки и по-изразена липса на влага. Защитната бариера отслабва и кожата става все по-чувствителна към външни фактори и дразнители. Редовната хидратация е в основата на грижата за сухата кожа, така че продуктите за хидратация, богати на хиалуронова киселина и серамиди, са от решаващо значение за ефективното възстановяване и задържане на влагата.


Мазна кожа

Процесът на стареене се отразява най-пряко върху мазната кожа чрез отслабване на естествената бариера за влага. Това води до разширени пори, поява на фини линии и повишена чувствителност към външни фактори. Грижата за по-зрялата, мазна кожа трябва да набляга на леки продукти, които предпазват от слънцето, не запушват порите и съдържат ретинол или ниацинамид.


Смесена кожа

Стареенето на смесената кожа може допълнително да подобри съществуващите ѝ свойства. Сухите зони стават по-сухи, а при по-мазните зони може да се наблюдава увеличаване на размера на порите или склонност към акне. Подходът за грижа за кожата от смесен тип зависи главно от балансирането на хидратацията за сухите зони и контрола на омазняването за мазните зони. Изборът на нежни, многофункционални продукти помага да се постигне и поддържа този баланс.


Чувствителна кожа

Чувствителната кожа естествено става по-чувствителна с течение на времето, което може да доведе до повишено зачервяване, дразнене или по-изразени реакции към продуктите за грижа. В същото време защитната бариера отслабва, така че кожата става по-изложена на външни фактори и вътрешно губи способността си да се регенерира, да регулира влажността и да се защитава. Нежните препарати с успокояващи съставки и без аромат са ключови елементи в грижата чувствителната кожа. За да се намалят потенциалните реакции, препоръчително е продуктите да се въвеждат в режима за грижа постепенно.


ПРОФИЛАКТИКА И ГРИЖА

Кожните промени са естествен резултат от процеси, които не могат да бъдат избегнати. Но някои от тях могат да бъдат облекчени, а запазването на здравословен и младежки тен започва с ранна профилактика и проактивна грижа. Здравословната грижа се свежда предимно до редовно почистване и хидратация, а след това и за други избори на начин на живот, като например:

- правилно хранене, богато на витамини и минерали

- редовна слънцезащита

- ограничена консумация на вредни вещества (напр. никотин или алкохол)

- ограничаване на стресовите фактори

- редовни упражнения

- редовно проследяване на кожните изменения с цел навременна реакция при евентуални проблеми

- избор на продукти, които отговарят на нуждите на вашия тип кожа


СЕЗОННИ ПРОМЕНИ

С промяната на сезоните и промените в климатичните и температурните условия се променят и нуждите на кожата. Въпреки че типът остава същият, принципът на грижа и специфичните продукти могат да се променят в зависимост от общото състояние на тена и реакциите към външни фактори. За правилната грижа при нови обстоятелства е от решаващо значение да се възприеме адаптивен ритуал за грижа, който отговаря еднакво на вътрешните и външните нужди на кожата. Целенасоченият и информиран подбор на продукти за почистване, хидратация и защита ще позволи на кожата ви да остане сияйна, гладка и здрава по всяко време.


КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРОДУКТИ СПОРЕД ВАШИЯ ТИП КОЖА

Изборът на правилните продукти за грижа и намирането на оптимален ритуал за грижа също допринася за запазването на жизнена, здрава и млада кожа. Въпреки това, предвид разнообразната оферта, разнообразните нужди на различните типове кожа, наличните препоръки и желаните резултати, вземането на окончателно решение може да бъде трудно. За да улесните процеса на избор, е от решаващо значение да определите какъв тип кожа имате. Според тези показатели лесно ще определите нейните нужди и ще изградите режим на грижа, който да осигури на кожата ви необходимите съставки и да избегне нежелани странични ефекти. След като сте намерили идеалните продукти за вашия тип кожа и специфични изисквания или притеснения, се препоръчва да се придържате към последователен дневен и нощен режим на грижа. По-долу прочетете основните съвети от екипа на CeraVe.


Ключови съставки, които да търсите или избягвате

Нормална кожа

Нормалният тип кожа е най-малко проблематичен, но за да я поддържате здрава и жизнена, все пак е важно да се грижите за нея и да я хидратирате правилно. Разгледайте нашите продукти, за да поддържате кожата хидратирана и да възстановите нейната защитна бариера. Съставките, които трябва да имате предвид, са серамиди, хиалуронова киселина, ниацинамид, а за грижа за по-зряла кожа – ретинол.


Мазна кожа

правилната грижа за мазна кожа се свежда до избор на продукти, които я подхранват и хидратират, без да запушват порите и да стимулират появата на акне. Идеалният ритуал за мазна кожа трябва да разчита на нежен, пенлив гел или пяна, която премахва мръсотията, излишното омазняване и други замърсители. За да осигурите на кожата правилна хидратация, грижата трябва да включва и лек хидратант без масло, който не запушва порите.


Суха кожа

Грижата за сухата кожа трябва да включва нежни, успокояващи и хидратиращи съставки като серамиди, които спомагат за запазването на защитната ѝ бариера. За хората със суха кожа се препоръчва да избягват твърде дългите и твърде горещи душове, редовно да хидратират няколко пъти на ден и да избират продукти за грижа без аромати, алкохол и продукти, които не запушват порите.


Смесена кожа

Именно поради разнообразието от варианти, които зависят от няколко фактора, ефективното почистване и хидратация са ключовите фактори за подходяща грижа. За да създадете балансирана програма, която отговаря на уникалните нужди на кожата ви, не забравяйте да се консултирате с нашето ръководство за грижа за смесена кожа.


Чувствителна кожа

Чувствителната кожа изисква внимателна грижа, за да се избегне зачервяване или раздразнение. При избора на продукти е от решаващо значение да се търсят успокояващи, хипоалергенни съставки без дразнители. От решаващо значение е да се избягват силни химикали, алкохоли, силни ексфолианти и подобни дразнители. За да се намалят потенциалните реакции, препоръчително е продуктите да се въвеждат в режима за грижа постепенно.


ГРИЖА ЗА КОЖАТА СПОРЕД ВЪЗРАСТОВАТА ГРУПА

За да може кожата да поддържа здрав и младежки вид, решенията, които вземате относно грижата, трябва да съответстват на променящите се нужди през целия живот. Тъй като всяка възрастова група е изправена пред уникални предизвикателства, изборът на правилните продукти и целенасочени процедури за грижа може да повлияе на дълголетието и здравето на кожата. CeraVe знае, че независимо от възрастта, вашата кожа заслужава винаги да изглежда по най-добрия начин.


Деца и тийнейджъри

Когато става въпрос за най-малките, децата и тийнейджърите, правилната грижа за кожата е свързана с възприемането на навици за грижа и основна защита. Кожата им е чувствителна, податлива на UV лъчение и по-склонна към дразнене, затова акцентът е върху чистотата, хидратацията и поддържането на защитната бариера. За да се гарантира това, нашите продукти се състоят от хиалуронова киселина, витамин Е и серамиди, нямат аромати, оцветители или парабени.


Хормоналните промени се отразяват на секрецията на себум, така че кожата на тийнейджърите често е по-склонна към развитие на акне и други несъвършенства. Ето защо ритуалът за грижа се фокусира върху основните неща: почистващи, хидратиращи и слънцезащитни продукти. Разгледайте нашата колекция, за да намерите продукти, съобразени с по-чувствителната възраст.


Възрастни и хора в напреднала възраст

През целия живот на възрастните генетиката и навиците на начина на живот определят как кожата остарява. Нивата на колаген и еластичността започват да намаляват, последвано от постепенно намаляване на защитната бариера и степента на естествена защита срещу UV лъчи. Метаболитните процеси се забавят, производството и запасите на хиалуронова киселина намаляват, настъпват структурни промени под формата на бръчки, фини линии, неравномерен тен и сухота. Подходящата грижа може да помогне за намаляване на чувствителността. От хидратиращи кремове до серуми, първата стъпка в правилната грижа е внимателният подбор на многофункционални продукти, които поддържат кожата сияйна и млада.


CeraVe си партнира с дерматолози, за да създаде разнообразна линия от специализирани продукти за грижа за кожата. Нашите нежни, но ефективни продукти са без аромати и използват съставки като ретинол (за стимулиране на естествения процес на ексфолиране), хиалуронова киселина (за повишена хидратация), ниацинамид (за успокояващ ефект) и серамиди (за задържане на влагата и възстановяване на защитната бариера), за да отговарят на нуждите на вашата кожа. С внимателен подход и коригиране на ритуала за грижа за кожата, вие ѝ позволявате да остане жизнена, хидратирана и по-устойчива на естествените промени.


ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Персонализираният ритуал за грижа за кожата е проактивен подход за поддържане на здравето на кожата, а идентифицирането на вашия тип кожа е първата стъпка от този процес. След като определите уникалните нужди на кожата си, съсредоточете се върху избора на продукти и намирането на ритуал за грижа, който гарантира, че основните проблеми са адресирани, като същевременно поддържате тена си здравословен и младежки. Това има дългосрочно въздействие върху защитата и здравето на кожата.


През целия живот е важно внимателно да коригирате този ритуал, като имате предвид променящите се свойства на кожата и вашите индивидуални изисквания. Специализираните продукти, разработени от CeraVe, ще позволят на кожата ви да остане жизнена, хидратирана и устойчива на естествените промени. Избирайки правилните продукти и поддържайки последователен ритуал за грижа, можете да гарантирате, че кожата ви изглежда по най-добрия начин на всяка възраст.

Message
Download Chrome